fredag 30 juli 2010

Mother Azerbaijan

I Tbilisi tittar Mother Georgia ned över staden, från toppen av Mtatsminda-berget. Statyn är ett känt landmärke och en symbol för landets stolthet och omsorgsfulla beskyddare, den goda barnaföderskan som förser nationen med fler söner. I Stockholm sitter Moder Svea och gör ungefär samma grej, bl.a. på riksdagshuset.

Det finns med all sannolikhet minst en liknande kvinnogestalt i Baku sedan förut, men häromveckan fick staden ett nytt intressant tillskott kvinnobild i det offentliga rummet. Det är en fantastiskt talande gestaltning av det här landets kvinnosyn, idéer om framtiden och, ursäkta, men jag måste få säga, brist på smak. Det nyligen ombyggda Fountain Square är bl.a. ”utsmyckat” med denna unga kvinna, på shoppingtur utanför McDonalds:



Vad sägs om en påklädnadsaktion i stil med Standing Man? Eller är det bara en frisinnad bild av en emanciperad, ung kvinna med egen inkomst, som tar för sig av livet i det nya kapitalistiska samhället? Det är i vilket fall väldigt populärt att posera bredvid henne.

Interesting picture of the both old and new Azeri woman. Is she deliberated, or now just stuck in the capitalistic wheels of consuming and looking good?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar