onsdag 25 augusti 2010

Woman, know your rights!

Vi har (som sagt?) börjat vår praktik på WARD nu. Ett av projekten vi är involverade i syftar till att bidra till kapacitetsutveckling av Azerbajdzjans 200 (registrerade) kvinnoorganisationer. Det är ett tre-årigt projekt som drar i gång nu i höst, och steg 1 är att rekrytera och utbilda den "Gender Expert Group" som ska hålla i trainings för de inbjudna organisationerna och sätta jämställdhet på den offentliga agendan.

Vi har fått sitta med vid ett 30-tal intervjuer, med mer eller mindre vettiga kandidater från olika sektorer. Genusvetenskap är långt ifrån ett universitetsämne i Azerbajdzjan, och kunskapsnivån är låg även bland de som jobbar för kvinnors rättigheter (en av anledningarna till att WARD tagit detta initiativ), så att känna igen potentiella "experter" på området är inte helt lätt. Men många tankar om kunskap och expertis fladdrar i huvudet när jag sitter och försöker hänga med i de översatta intervjudiskussionerna... Hur blir man expert på "genus"? Och vad menar folk när de säger att det är många "gender problems in Azerbaijan"? Frågar man efter deras analys, svarar de flesta att kvinnor inte känner till sina rättigheter. And they are not interested... Må så vara, men jag brukar intala mig att den sista kommentaren är en dålig översättning, för att inte blir helt tokig.

Oavsett vilken kultur man pratar om så beror orättvisor inte på de förtrycktas okunskap om sina rättigheter, utan på att deras rättigheter kränks av andra. De stora problemen med mäns våld mot kvinnor, trafficking och barnäktenskap i Azerbajdzjan beror inte på att kvinnorna är oupplysta, utan på att män slår, köper sex och ser sina döttrar som symboler för familjens heder och inte som självständiga individer.

So many people say that the main problem with gender equality in Azerbaijan is that women don't know their rights. This drives me crazy. The problems with gender-based violence, trafficking in women, early and forced marriages etc., don´t exist because of women´s lack of knowledge. The problem is that women´s rights are being violated by men who abuse the power position that the culture and gender stereotypes acknowledge them.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar