måndag 9 augusti 2010

Lahic

Tillbaka på kontoret (!) efter två dagar och tre nätter i fina Lahic, en by i bergen fyra timmar norr om Baku. Så skönt och svalt, långt borta från storstan. Azerbajdzjan kryllar ju inte direkt av turister, men Lahic är med azeriska mått mätt ett av de mest populära (och halvt turistanpassade) besöksmålen. Det är en gammal by, minst från år 200 evt har det bott folk i dalgångarna, väldigt imponerande med tanke på hur svårt måste ha varit att ta sig dit. Inte förrän på 1960-talet byggdes en bilväg - innan dess var det häst som gällde. Imponerande, och fascinerande, är hur en stor del av byns invånare också försörjt sig på kopparsmide under flera hundra år, trots att det inte finns någon koppargruva i närheten. Längs huvudgatan bor familjerna fortfarande i hus byggda enligt gammal modell, av stenar från floden, med bostad på övervåningen och smedja och försäljning mot gatan.

Vi hälsade på Mirza och hans trevliga familj, som bott i byn i x antal generationer och smidit sin koppar (männen alltså). Väldigt trevligt! Med vår privata guide fick vi även besöka den gamla mattfabriken, där det under sovjettiden arbetade flera hundra personer. Nu var det bara några kvinnor kvar, som gärna ville vara med på bild. Internet är långsamt, så fler bilder kommer en annan gång.



Back in the office after a nice weekend in Lahic, a village 4 hours north of Baku. We got to breath the lovely cool air in the mountains, and some very interesting guiding tours and tales from the village. Thank you, Mirza! More pictures when the internet connection says okay.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar